NIN koncertuje!

Komentarze

Transkrypt

NIN koncertuje!
Gigs.pl - Koncerty :: Festiwale :: Imprezy
NIN koncertuje!
5.03.2014
Zespół zagra bardzo dużo koncertów latem.
Nine Inch Nails
Nine Inch Nails (znany również pod skrótem NIN lub NI?) to amerykański zespół muzyczny grający rock
industrialny, założony w 1988 przez Trenta Reznora w Cleveland w stanie Ohio. Jako główny producent,
wokalista, autor tekstów i multiinstrumentalista, Reznor jest jedynym stałym członkiem zespołu i jest
odpowiedzialny za kierowanie nim. Muzyka NIN łączy w sobie wiele gatunków muzycznych, zachowując
jednocześnie charakterystyczne brzmienie dzięki użyciu instrumentów elektronicznych i odpowiedniemu
przetworzeniu. Po nagraniu nowego albumu, Reznor zazwyczaj zbiera grupę muzyków, którzy będą z nim
występować podczas koncertów. Nine Inch Nails występujące na żywo niekiedy jest traktowane jako
zupełnie oddzielny byt. Na scenie często pojawiają się spektakularne efekty wizualne, które współgrają z
dźwiękiem. W kulminacyjnym momencie muzycy zazwyczaj niszczą swoje instrumenty.
Zespół sprzedał ponad 20 milionów płyt na całym świecie, a w samych Stanach Zjednoczonych aż 10,5
mln. W 2004 roku magazyn Rolling Stone zamieścił Nine Inch Nails na 94. miejscu listy 100 największych
artystów rockowych wszechczasów. Pomimo uznania zespół często wdawał się w wojny z ludźmi
reprezentującymi komercyjną stronę przemysłu muzycznego, a w 2007 roku Trent Reznor ogłosił, że od
tej pory Nine Inch Nails będzie niezależne od jakiejkolwiek wytwórni płytowej.
Obecny skład zespołu:
Trent Reznor – wokale, samplery, pianino, gitara
Justin Meldal-Johnsen – gitara basowa, samplery
Robin Finck – gitara, samplery
Ilan Rubin – perkusja
Dyskografia:
1989: Pretty Hate Machine
1992: Broken EP
1994: The Downward Spiral
1999: The Fragile
2005: With Teeth
2007: Year Zero
2008: Ghosts I-IV
http://gigs.pl
Kreator PDF
Utworzono 2 March, 2017, 15:48
Gigs.pl - Koncerty :: Festiwale :: Imprezy
2008: The Slip
2013: Hesitation Marks
Tour:
06.05.2014, Arena Riga, Ryga, Łotwa
08.05.2014, Hartwall Arena, Helsinki, Finlandia
10.05.2014, Hovet, Sztokholm, Szwecja
12.05.2014, Forum, Oslo, Norwegia
13.05.2014, Forum, Kopenhaga, Dania
15.05.2014, Zitadelle, Berlin, Niemcy
16.05.2014, Rockhal, Luksemburg
18.05.2014, LG Arena, Birmingham, Wielka Brytania
20.05.2014, Hydro Arena, Glasgow, Wielka Brytania
21.05.2014, Motorpoint Arena, Cardiff, Wielka Brytania
23.05.2014, The O2 Arena, Londyn, Wielka Brytania
24.05.2014, Capital FM, Nottingham, Wielka Brytania
25.05.2014,Phones 4u Arena, Manchester, Wielka Brytania
27.05.2014, Heineken Music Hall, Amsterdam, Holandia
28.05.2014, Lotto Arena, Antwerp, Belgia
29.05.2014, le Zenith, Paryż, Francja
29-31.05.2014, Primavera Sound Festival, Barcelona, Hiszpania
01.06.2014, Le Zenith, Tpulouse, Francja
03.06.2014, Unipol Arena, Bolonia, Włochy
04.06.2014, Hallenstadion, Zurych, Szwajcaria
05-08.06.2014, Rock Am Ring, Nurburg, Niemcy
06-09.06.2014, Rock Im Park, Nurburg, Niemcy
09.06.2014, Stadthalle, Wiedeń, Austria
10.06.2014, Spodek, Katowice, Polska
11.06.2014, The Forum, Praga, Czechy
http://gigs.pl
Kreator PDF
Utworzono 2 March, 2017, 15:48
Gigs.pl - Koncerty :: Festiwale :: Imprezy
http://gigs.pl
Kreator PDF
Utworzono 2 March, 2017, 15:48

Podobne dokumenty