droga na północ

Komentarze

Transkrypt

droga na północ
przedstawia zaskakujący film drogi reżysera „Seksu po fińsku”
DROGA NA PÓŁNOC
Reżyseria Mika Kaurismäki
Finlandia 2012, 110 min.
Czasami musisz wyruszyć w daleką drogę,
by dostrzec to, co najbliższe Twojemu sercu.
DYSTRYBUCJA
W KINACH OD 4 PAŹDZIERNIKA 2013
VIVARTO SP. Z O.O
ul. Św. Wincentego 110 lokal PK-1, 03-291 Warszawa, tel.: + 48 22 35 39 602, fax: + 48 22 35 39 603
KONTAKT - Dział dystrybucji
Anna Dziewulska, e-mail: [email protected]
PR & MARKETING
METEORA FILMS sp. z o.o.
Adres korespondencyjny: ul. Radziwie 7 lok. U70B, 01-164 Warszawa
Media & PR - Małgorzata Borychowska tel. 696 485 303, e-mail: [email protected]
Marketing - Katarzyna Kobylińska tel. 600 051 516, e-mail: [email protected]
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603
VIVARTO Sp. z o.o.
przedstawia produkcję
Marianna Films
DROGA NA PÓŁNOC
Tytuł oryginalny: TIE POHJOISEEN (fin.) ROAD NORTH (ang.)
w reżyserii Miki Kaurismäkiego
Twórcy filmu:
Scenariusz : Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä
Zdjęcia: Jari Mutikainen
Montaż: Jukka Nykanen
Muzyka: Kaihon Karavaani, Mauri Sumen, Ilari Edelmann
Scenografia: Sasu Joutsi
Produkcja: Mika Kaurismäki
Występują:
Vesa-Matti Loiri Leo Porola
Samuli Edelmann Timo Porola
Peter Franzén Pertti Paakku
Mari Perankoski Minna Paakku
Eila Roine Irja
Irina Björklund Tiia
Elina Knihtilä Maarit
i inni
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603
Nagrody/Festiwale:
2013
2012
2012
2012
2012
–
–
–
–
–
Transatlantyk Festival Poznań – polska premiera
JUSSI, Nagrody Fińskiej Akademii Filmowej, trzy nominacje
MFF w Toronto – światowa premiera
MFF w Palm Springs
MFF w Pradze
Nagroda Jussi przyznawana w 14 kategoriach, jest ogromnym wyróżnieniem dla
ludzi związanych z fińskim przemysłem filmowym - reżyserów, aktorów, czy
scenarzystów. Nagrody Jussi, w drodze zamkniętego głosowania, przyznaje 260osobowy zespół profesjonalistów ze Stowarzyszenia Filmiaura. Jest ona jedną z
najstarszych nagród filmowych w Europie - pierwsza ceremonia wręczania Jussi odbyła
się w 1944 roku w Helsinkach. Do dzisiaj jest to niewątpliwie najważniejsze
wydarzenie filmowe w Finlandii.
Opis filmu:
Poukładane życie czterdziestoletniego pianisty Timo (Samuli Edelmann)
rozsypuje się jak domek z kart, gdy opuszcza go żona, a on zastaje pod drzwiami
mieszkania, niejako w zamian, schorowanego ojca, Leo (Vessa-Matti Loiri), którego
nie widział od 30 lat. Ich ponowne spotkanie zbiega się z momentem dla obu
przełomowym. Stracili niemal wszystko, co mieli i w co wierzyli, lecz jeden jest
absolutnym przeciwieństwem drugiego. Starszy pan to wrak człowieka zniszczony
przez życie pełne alkoholu i papierosów. Kłótliwy i niesubordynowany, zdaje
sobie jednak sprawę, że stoi nad grobem i najbliższe dni to prawdopodobnie
jego ostatnia szansa poprawienia relacji z synem. Kradnie więc z parkingu
Pontiaca Catalinę i przekonuje Timo do wyprawy do Laponii. W drodze ma zamiar
wyznać mu ważną rodzinną tajemnicę…
Nim jednak to się stanie, spotykają ich zarówno zabawne, jak i wzruszające
przygody. Nocują w przydrożnych hotelach, a Timo dowiaduje się, że ma siostrę. W
końcu zabierają matkę Leo, staruszkę, by ta mogła po raz ostatni zobaczyć swój
rodzinny dom. Leo uparcie wiedzie syna drogą na północ...
Film to wirtuozerski popis dwóch wspaniałych aktorów. Starszy z nich –
Loiri – jest również muzykiem, dzięki czemu możemy w „Drodze na północ” wysłuchać
poruszających utworów, śpiewanych zachrypniętym głosem dawnej gwiazdy. Samuli
Edelmann po wielu rolach w skandynawskich filmach powoli zdobywa
Hollywood, między innymi u boku Toma Cruise'a w ostatniej części „Mission:
Impossible”.
„Droga na północ” przez wiele tygodni utrzymywała się na czele
fińskiego box office’u i została obejrzana, w czteromilionowym kraju, przez ponad
200 tysięcy widzów.
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603
Prasa o filmie:
Najlepszy fiński film drogi! Wspaniały! Niezwykła wrażliwość wizualna!
fiński dziennik „Ilta-Sanomat” („Wiadomości wieczorne”)
Scenariusz świetnie balansuje pomiędzy sentymentalną podróżą a przezabawnymi
przygodami bohaterów.
„The Hollywood Reporter”
Dotychczasowe filmy Kaurismakiego skupiały się na podróżach bohaterów albo
oscylowały wokół ludzi muzyki. Najnowszy film wspaniale łączy te dwie rzeczy,
dodając do nich dużo serca i wyrozumiałości.
„Variety”
Ciepła i słodka komedia o rodzinnych spotkaniach i odkrywanych sekretach.
„Screen Daily”
Magiczne krajobrazy Laponii porywają widza równie jak wspaniałe aktorstwo
Vesa-Mattiego Loiri.
”Indiewire”
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603
Mika Kaurismäki o swoim filmie:
Zaprzyjaźniłem się bardzo z Vesą-Mattim Loirim, gdy kręciłem poświęcony mu
film dokumentalny. Po kilku miesiącach, zapytał mnie, czy nie chciałbym z nim jeszcze
raz zrobić czegoś niewielkiego... Zacząłem zastanawiać się nad scenariuszem filmu,
gdy równocześnie spotkałem Samulima Edelmanna, fana Loiriego. Czułem, że między
nimi może zaiskrzyć i postanowiłem obsadzić ich w roli ojca i syna. „Drogę na północ”
zrealizowaliśmy w przeciągu dwudziestu dni zdjęciowych. Aktorzy wspaniale się
uzupełniali. Pomimo różnicy lat, przeciwnych charakterów (w życiu i filmie)
podążali w tym samym kierunku...
Samochodowe wyprawy z rodziną pamiętam z dzieciństwa, gdy starym
samochodem potrafiliśmy przejechać Związek Radziecki, Jugosławię... Poza tym tzw.
kino drogi dobrze wpływa na dramatyzm relacji bohaterów, a na nim mi szczególnie
zależało. Dwóch uwięzionych w samochodzie mężczyzn siłą rzeczy musi się
ścierać, walczyć o swoją przestrzeń, konfrontować swoje poglądy...
Nie ukrywam, że robienie filmów w Finlandii to wielki plus dla budżetu.
Wystarczy zatrzymać samochód w dowolnym miejscu, wyjąć kamerę i kręcić. Pejzaż
za darmo wypełnia film a swoim pięknem podnosi jego wartość wielokrotnie.
wywiad podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Toronto
w 2012 roku
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603
Biogramy:
„Droga na północ” połączyła dwóch uwielbianych w Finlandii artystów.
Vessa-Matti Loiri urodzony w 1945 roku w Helsinkach to fiński muzyk, komik i aktor.
Ogromną popularnośc zdobył w rodzinnym kraju wcielając się w 20 filmach w postać
Uuno
Turhapuro
–
zdegenerowanego
nieudacznika,
dalekiego
krewnego
chaplinowskiego trampa. Sprzedał również ponad 750 tys. płyt ze swoimi „pijackimi”
piosenkami. Pomimo walki z cukrzycą nadal gra w bilard, w którym jest mistrzem i
okazjonalnie pojawia się w filmach. W 2010 roku odbyła się premiera dokumentu Miki
Kaurismäkiego - „Vescu” poświęconego jego życiu i pracy.
Mika Kaurismäki reżyser - wraz z młodszym bratem Akim - uznawany jest za
jednego z najważniejszych twórców fińskiej nowej fali. Urodzony w 1955 roku w
Orimattili debiutował w latach osiemdziesiątych. Początkowo skupiał się głównie na
produkcji filmowej m. in słynnej adaptacji „Zbrodni i kary” swojego brata.
Międzynarodową sławę reżysera przyniosły mu „Opowieści erotyczne” i „Sex po
fińsku”. Jest również twórcą rewelacyjnych dokumentów, z których ostatni,
poświęcony Miriam Makebie („Mama Africa”) został doceniony na Berlinale. Przez wiele
lat mieszkał w Brazylii a obecnie prowadzi brazylijską restaurację w Helsinkach.
Współpracował także z polską grupą rockową „Houk”.
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603
Filmografia:
1981 Saimaa-ilmiö (dokument)
1982 Arvottomat
1984 Klaani: Tarina Sammakoitten suvusta
1985 Rosso
1987 Helsinki Napoli/ All Night long
1989 Paperitähti
1989 Cha cha cha
1990 Amazonia
1991 Zombie ja kummitusjuna
1993 Viimeisellä rajalla (The last border)
1994 Tigrero: A Film That Was Never Made (dokument)
1996 Jatkuva hälytystila (Condition Red)
1998 Los Angeles without the map
1999 Highway society
2002 Moro no Brazil (dokument)
2003 Honey Baby
2004 Bem-vindo a Sao Paulo
2005 Brasilerinho (dokument)
2006 Sonic Mirror (dokument)
2008 Kolme viisasta miestä (Three Wise Men)
2009 Haarautuvan rakkauden talo (The House of Branching Love)
2011 Veljekset
2011 Mama Africa (dokument)
2012 Droga na północ
VIVARTO, ul. Św. Wincentego 110 lok PK-1, 03-291 Warszawa, tel. 22 826 60 48, fax. 22 35 39 603