oliwa oil kostium

Komentarze

Transkrypt

oliwa oil kostium
beautycare
7_2013
one source
one responsibility
COBIOLIVE
Hydroksytyrozol ochrona antyoksydacyjna
PORE REDUCTYL
Minimalizacja rozmiaru
porów
SACHA INCHI OMEGA BUTTER
Regeneracja skóry suchej
i wrażliwej
APPYGREEN 812
Ekologiczny surfaktant
SOPHOGREEN
Naturalny solubilizator
SUROWCE BRĄZUJĄCE
Blask dla Twojej skóry
DODATKI SENSORYCZNE
Aktywne chłodzenie i
długotrwały efekt
rozgrzewający
ZAGĘSTNIKI
COBIOLIVE
Hydroksytyrozol - skuteczna ochrona antyoksydacyjna
Cobiolive to ekstrakt z oliwek zamknięty w liposomach. Symbol regionu śródziemnomorskiego i jego kultury to oliwne
drzewa, które rosną przez długie lata dzięki wysokiej zawartości skutecznych składników antyoksydacyjnych.
nym działaniem wolnych rodników na tkankę skórną. Poprzez
neutralizację wolnych rodników Cobiolive chroni skórę przez
stresem i negatywnym wpływem promieniowania UV jak
również przed fotostarzeniem, działa przeciwzapalnie.
Oliwki były stosowane w medycynie ludowej przez lata jako
środek o działaniu ściągającym, antyseptycznym i poprawiającym ogólną kondycję organizmu. Obecne badania wykazały, że oliwa z oliwek ma także działanie antybakteryjne,
przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Liście oliwek natomiast
działają jak naturalne antybiotyki, redukują poziom cholesterolu i regulują ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Badania prowadzone przez Chiba Tomohiro (fancl corp., central res. Inst., jpn) wykazały, że HT ma również kosmetyczne
działanie antypigmentacyjne poprzez ihibitowanie melanogenezy i stymulowanie syntezy GSH (Gluthatione).
Oliwa to także skuteczne działanie antyoksydacyjne chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Jej główne składniki
to: kwasy tłuszczowe w tym wielonienasycone, naturalna witamina E, polifenole, pigmenty i aromaty. Bogactwo składników powoduje, że oliwa z oliwek to ceniony składnik kosmetyczny o działaniu nawilżającym, odbudowujący naturalną
warstwę ochronną i zapobiegający przed nadmiernym wysuszeniem skóry.
Zastosowanie kosmetyczne:
•
Regeneracja skóry: zabiegi dla skóry wrażliwej
•
Pielęgnacja skóry z zaburzeniami w strukturze naskórka
takimi jak łuszczenie, przesuszenie
•
Kosmetyki dla skóry dojrzałej, Anti-aging
•
Kosmetyki słoneczne i po opalaniu
•
Preparaty przeciw przebarwieniom
•
Pielęgnacja i ochrona włosów
Cobiolive wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki dużej
zawartości polifenoli, w tym hydroksytyrozolu, tyrozolu, oleuropeiny oraz oleokantalu. Hydroksytyrozol to produkt uboczny podczas produkcji oliwy, pozostaje on w wodzie, którą
płukane są zielone oliwki.
Hydroksytyrozol (HT) to jeden z najskuteczniejszych pochłaniaczy wolnych rodników tlenowych. Podobne działanie ma
tylko czosnek. HT aktywuje geny odpowiedzialne za ochronę
przed toksynami i redukuje poziom ROS (Reactive Oxygen
Species). Zmniejsza negatywny wpływ zanieczyszczenia powietrza i dymu papierosowego, chroni komórki przed działaniem promieniowania UVB.
Cobiolive stymuluje syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego. Spowalnia procesy starzenia skóry.
Poparzenie słoneczne jest stanem zapalnym spowodowa-
2
INCI: Water (and) Olea europea (Olive) Fruit Extract (and)
Glycerin (and) Sorbitol (and)Lecithin (and) Xantham Gum
Postać: Lekko brązowa emulsja
Konserwant: Phenoxyethanol
Zalecane stężenie: 1 % - 5 %
PORE REDUCTYL
Minimalizacja rozmiaru porów
Pore Reductyl to oczyszczony, skoncentrowany ekstrakt z
huby lekarskiej (Fomes Officinalis Mashroom pulp.), grzyba z
klasy podstawczaków występującego w Europie wschodniej
na pniach modrzewi.
Nadmierne wydzielanie sebum, stres, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, wszystkie te czynniki przyczyniają się do rozszerzenia i zniekształcenia porów skóry.
Pore Reductyl, dzięki wysokiej zawartości kwasu agarowego, działa ściągająco i redukuje rozmiar i widoczność porów.
Pomimo tego działania nie wykazuje właściwości wysuszających, a wręcz przeciwnie nawilża skórę, pozostawiając ją
miękką i elastyczną.
Pore Reductyl polecany jest do stosowania:
•
jako naturalny środek ściągający w produktach do pielęgnacji i oczyszczania twarzy
•
w kosmetykach matujących
•
w produktach do pielęgnacji skóry problemowej, tłustej
zarówno ze skłonnością do trądziku jak i bez
•
w preparatach nawilżających
Testy in vivo potwierdzając skuteczność działania Pore Reductyl, jako surowca minimalizującego rozmiar porów.
INCI: Water (and) Butylene Glycol (and) Foam Officinalis
(Mashroom) Extract
Postać: Jasnożółta ciecz
Konserwant: Phenoxyethanol
Zalecane stężenie: 2 % - 5 %
SACHA INCHI OMEGA BUTTER
Ochrona i regeneracja skóry suchej i wrażliwej
Sacha Inchi Omega Butter to w 100 % naturalne masło bez
dodatków chemicznych, niepoddawane reakcji uwodornienia. W jego skład wchodzi zimnotłoczony olej z nasion brazylijskiego drzewa Sacha Inchi Omega oraz frakcja trójglicerydów bogata w estry kwasów tłuszczowych (C16-C18) i
frakcja niezmydlalna z toskańskiej oliwy z oliwek.
Sacha Inchi Omega Oil charakteryzuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pośród
wszystkich jadalnych olejów. Zawiera około 48 % kwasu alfa-linolenowego (Omega – 3), 37 % kwasu linolowego (Omega – 6) oraz 8% kwasu oleinowego (Omega – 9). Dodatkowo
zawiera dużą ilość tokoferoli, gamma i delta tokoferoli, które
niezmiernie rzadko spotykane są w innych nasionach.
INCI: Plukenetia Volubilis Seed oil (and) Palmitic/Stearic
Triglyceride
Postać: Jasnożółty wosk, pasta
Konserwant: Brak
Zalecane stężenie: 2 % - 5 %
Dzięki zastosowaniu estrów kwasów tłuszczowych z oliwy z
oliwek otrzymujemy produkt w formie masła, o optymalnej
konsystencji.
Aplikacja Sacha Inchi Omega Butter na skórę zapewnia:
•
Redukcję transepidermalnej utraty wody (TEWL) i poprawę nawilżenia naskórka
•
Odbudowę bariery naskórkowej i wzmocnienie jej
funkcji obronnych
•
Redukcję nadwrażliwości skóry
•
Normalizację procesu keratynizacji
•
Ochronę błony komórkowej i zapobiega destrukcji DNA
Zastosowanie kosmetyczne:
•
Sucha i wrażliwa skóra
•
Skóra atopowa
•
Pielęgnacja skóry dzieci
•
Kosmetyki nawilżające
•
Kosmetyki Anti-aging
3
APPYGREEN 812
Ekologiczny surfaktant
Z surfaktantami spotykamy się każdego dnia. Znajdują się w każdym szamponie, płynie do kąpieli czy żelu pod prysznic. Rolę
pierwszorzędowych surfaktantów pełnią najczęściej związki anionowe w tym najczęściej stosowany Sodium Lauryl Ether Sulfate
(SLES). Jest to związek, który ma znakomite właściwości myjące,
doskonale się pieni i nie sprawia problemów produkcyjnych. Niestety posiada znaczącą wadę ponieważ często powoduje podrażnienie skóry.
Aby poprawić właściwości produktu dodaje się także surfaktanty drugorzędowe, które stosowane nawet w niskich stężeniach
wpływają na poprawę jakości i stabilności piany, zagęszczają produkt i obniżają działanie drażniące.
W związku z tym, że klienci coraz częściej skarżą się na wrażliwość
skóry i skłonność do alergii, zaistniała potrzeba stworzenia produktów bez soli siarczanów alkoholi tłuszczowych. Appygreen
812 jest odpowiedzią na potrzeby rynku. Stosowany w tradycyjnych recepturach pozwala na obniżenie stężenia anionowych
surfaktantów. Polecany jest również do łagodnych kosmetyków
nie zawierających SLES.
4
Appygreen 812 produkowany jest w jednej z największych biorafinerii w Europie, w pobliżu miasta Pommacle we Francji. Do produkcji wykorzystuje się odtwarzalne źródła takie jak części roślin,
które nie mogą zostać wykorzystane w produkcji przemysłowej i
spożywczej. Przy produkcji nie używa się rozpuszczalników, katalizatorów zawierających toksyczne metale ciężkie czy tlenku etylenu. Otrzymany produkt jest w pełni ekologiczny.
Testy prowadzone z Appygeen 812 wykazały, że niewielki dodatek tego surowca do typowej bazy myjącej zwiększa skuteczność
mycia, wpływa na zwiększenie lepkości przy mniejszym stężeniu
soli, poprawia ilość piany i jej stabilność.
Przeprowadzono również testy szamponu zawierającego 3,5 %
Appygreen 812 i jego wpływ na wygląd włosów. Po jednorazowym umyciu uzyskujemy poprawę zniszczonych włosów a rozdwojone końcówki są mniej widoczne.
INCI: DecylGlucoside (and) Xylose (and) Decyl Alcohol (and)
Water
Postać: Żółta ciecz
Konserwant: Brak
Zalecane stężenie: 0,5 % - 4 %
SOPHOGREEN
Naturalny solubilizator
Na rynku dostępna jest szeroka gama solubilizatorów, jednak
większość z nich to produkty ropopochodne.
Obecnie firmy kosmetyczne zobowiązane do stosowania zasad zrównoważonego rozwoju, dokładają wszelkich starań
aby ich produkty były jak najbardziej przyjazne środowisku
i bliskie naturze.
Aby sprostać wymaganiom panujących trendów, firma
Soliance podjęła wyzwanie, i dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy w dziedzinie biotchnologii, stworzyła solubilizoator oparty na całkowicie biodegradowalnych surowcach
pochodzenia roślinnego: Sophogreen.
Sophogreen jest rezultatem 20 letnich badań prowadzonych przez specjalistów firmy Soliance.
Solubilizacja substancji aktywnej w pH 6
Sophogreen jest produkowany z w pełni naturalnych, lokalnych produktów, jako alternatywa do solubilizotorów opartych na surowcach ropopochodnych. Proces otrzymywania
Sophogreen jest technologią opatentowaną przez firmę
Soliance.
Proces produkcji
Solubilizacja kompozycji zapachowej w pH 5
Zdolności solubilizujące
Zdolności solubilizujące Sophogreen w porównaniu z powszechnie stosowanym PEG-40 Hydrogenated Castor Oil.
Sophogreen jest bardziej efektywnym i wydajnym solubiizatorem niż PEG - 40 Hydrogenated Castor oil
Wyniki wyrażone jako procent suchej masy solubilizatora wymaganej do zsolubilizowania 0,1 % składnika aktywnego lub
0,5 % kompozycji zapachowej.
Ilość Sophogreen potrzebna do efektywnego zsolubilizowania substancji aktywnej lub kompozycji zapachowej jest
mniejsza niż w przypadku PEG - 40 Hydrogenated Castor oil.
INCI: Water (and) Glucose (and) Rapeseed Acid
Postać: Żółta ciecz
Konserwant: Benzyl Alcohol
Zalecane stężenie: 0,5 % - 3 %
5
one source
one responsibility
SUROWCE BRĄZUJĄCE
Naturalny blask dla Twojej skóry
Opalona skóra stała się wizytówką atrakcyjnej, eleganckiej
kobiety za sprawą słynnej projektantki mody - Coco Chanel,
która to w latach 20 zaprojektowała pierwszy kostium kąpielowy i zapoczątkowała modę na opalanie.
W dzisiejszych czasach ze względu na skutki uboczne promieniowania UV, bardziej racjonalnie korzystamy z kąpieli
słonecznych. Jednak opalona, zdrowo wyglądająca skóra nadal pozostaje niezwykle pożądanym atrybutem zarówno u
kobiet jak i mężczyzn.
Obecnie, dzięki kosmetykom samoopalającym możemy cieszyć się naturalnym wyglądem skóry „muśniętej słońcem”
przez cały rok, unikając przy tym szkodliwej ekspozycji na
promieniowanie UV.
Firma IMPAG posiada w swojej ofercie szeroką gamę surowców brązujących opartych na dihydroksyacetonie (DHA) jak i
L-Erytrulozę.
Vegetan®
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy w dziedzinie
biotechnologii firma Soliance opracowała oryginalny proces wytwarzania dihydroksyacetonu, znanego na rynku pod
nazwą handlową Vegetan®. W procesie produkcji wykorzystywane są odnawialne substraty roślinne oraz bioetanol,
dzięki czemu Vegatan jest w 100 % składnikiem naturalnym
zatwierdzonym przez Ecocert.
INCI: Dihydroxyacetone
Postać: Brązowy proszek
Zalecane stężenie: 3-5 %
Vegetan Premium
Kombinacja dihydroksyacetonu (DHA) uzyskiwanego w procesie biotechnologicznym oraz polimeru naśladującego
allomelaninę (czarno-brązowy barwnik naturalnie występujący w roślinach i grzybach). Jest to pierwsza substancja
brązująca ze zoptymalizowanymi parametrami i właściwościami antyoksydacyjnymi. Dzięki unikalnemu połączeniu
składników uzyskujemy bardziej naturalną, intensywniejszą
opaleniznę w krótszym czasie, jednocześnie chroniąc skórę
przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (stresem
oksydacyjnym).
INCI: Dihydroxyacetone (and) Melanin
Postać: Brązowy proszek
Zalecane stężenie: 1 - 5 %
6
Vegetan FL Creation
Vegetan FL Creation powstał we współpracy pomiędzy firmą
Soliance i CPL Aromas. Współpraca ta miała na celu stworzenie produktu o efektywnym działaniu brązującym, bez ubocznego efektu jakim jest nieprzyjemny zapach powstający w
trakcie rekacji Maillarda. Subtelne połączenie technologii
Aromaguard TM (CPL Aromas), DHA (Soliance), surfaktantów
i solubilizatora pozwoliło na uzyskanie produktu zapewniającego naturalnie wyglądającą opaleniznę oraz pokrycie nieprzyjemnego zapachu towarzyszącego reakcji.
INCI: Dihydroxyacetone (and) Water (and) Parfum (and)
Polysorbate 20 (and) Caprylyl/Capryl Wheat Bran/Straw glycosides
Postać: Pomarańczowa ciecz
Zalecane stężenie: 2 - 15 %
L-Erythrulose
L-Erytruloze, uzyskiwana na drodze fermentacji bakteryjnej
pszenicy, jest naturalnym ketocukrem. Wchodzi w reakcje z
wolnymi grupami aminowymi aminokwasów i peptydów, co
prowadzi do powstania brązowego odcienia skóry imitującego opaleniznę.
Produkt zatwierdzony przez Ecocert.
INCI: Erythrulose
Postać: Gęsta, pomarańczowo - brązowa ciecz
Zalecane stężenie: 2 - 5 %
D O D AT K I S E N S O R YC Z N E
Aktywne chłodzenie i długotrwały efekt rozgrzewający
Obecnie nowoczesne produkty muszą być wielofunkcyjne.
Oprócz koncentrowania się na łagodnych i przyjaznych środowisku produktach, konsumenci oczekują również funkcji
ochronnych oraz zapewnienia doskonałych odczuć sensorycznych. Zastosowanie w produktach kosmetycznych aktywnych składników chłodzących spełnia potrzeby kreowania odczucia odświeżenia i orzeźwienia, z kolei dodatek
substancji rozgrzewających nadaje przyjemne uczucie ciepła i otulenia.
Koko ML Plus
INCI: Menthyl Lactate (and)Mentha Haplocalix Extract
Postać: Bezbarwna ciecz
Zapach: miętowy
Zalecane stężenie: 0,1 - 1 %
Ciecz, łatwa do wprowadzenia do formulacji
Substancje chłodzące:
Substancje rozgrzewające:
Uczucie chłodzenia na skórze może być zapewnione poprzez
dwa odrębne mechanizmy działania:
•
Poprzez odparowanie z powierzchni skóry substancji
lotnych, takich jak: dimetikon, alkohol czy woda, w przypadku zastosowania preparatów nie tworzących warstw
okluzyjnych. Uzyskany w ten sposób efekt chłodzenia
jest odczuwalny przez bardzo krótki czas.
SenseHot
SenseHot to składnik rozgrzewający o niskim potencjale
drażniącym. Wiąże się z receptorami waniloidowymi TRPV1,
występującymi w dużych ilościach na zakończeniach neuronów czuciowych. Po związaniu się z receptorami TRPV1,
następuje napływ jonów Ca2+ do wnętrza komórki i depolaryzacja błony komórkowej. Wygenerowany w ten sposób
potencjał czynnościowy jest przekazywany do rdzenia
kręgowego i wywołuje efekt rozgrzewania skóry.
•
Poprzez zmniejszenie stężenia jonów wapniowych oraz
ograniczenie ich zdolności przenikania przez membrany komórkowe, co w efekcie powoduje blokadę kanałów wapniowych. Następuje zahamowanie odczuwania ciepła, które odbierane jest jako efekt chłodzenia.
Taki mechanizm działania jest charakterystyczny między
innymi dla Menthyl Lactate czy mentolu.
Firma IMPAG Chemicals Poland posiada w swojej ofercie następujące produkty chłodzące: Koko ML - 40 oraz Koko ML Plus.
INCI: Vanillyl Butyl Ether
Postać: Bezbarwana do jasnżółtej ciecz
Zapach: jak wanilina
Zalecane stężenie: 0,05 - 0,1 %
Rozpuszczalny w alkoholach
Koko ML – 40
INCI: Menthyl Lactate
Postać: Bezbarwny do białego, proszek
Zapach: lekko miętowy
Zalecane stężenie: 0,2 - 0,5 %
Rozpuszczalny w olejach, etanolu, mieszaninach wodno-etanolowych, glikolach
7
one source
one responsibility
ZAGĘSTNIKI
Nazwa hand- Wygląd/Za- Opis/Dozowanie
lowa/INCI
pach/Kolor
Kleasol TVN
INCI: Acrylates
Copolymer
Ciecz/
Przeznaczony do klarownych produktów. Stabilny w zakresie pH od 6,5 do 11.
charakterystyczny/ Nie wymaga grzania ani homogenizacji. Dobrze zagęszcza roztwory alkoholu
biały
etylowego, izopropanolu, acetonu oraz glikolu propylenowego.
Dozowanie: 1 - 3 %
Kleasol 1OOXT
Ciecz/
Przeznaczony do klarownych produktów. Stabilny w zakresie pH 2-11. Nie
INCI: Polyquatercharakterystyczny/ wymaga neutralizacji, grzania ani homogenizacji. Wykazuje wysoką tolerancje
nium 37
biały
w stosunku do elektrolitów. Dobrze zagęszcza roztwory alkoholu etylowego,
izopropanolu, acetonu oraz glikolu propylenowego.
Dozowanie: 1 - 4 %
Ciecz/
Wysokoskuteczny środek zagęszczający oparty na polimerze akrylowym
Natursol A100
charakterystyczny/ i pochodnej celulozy. Nie wymaga neutralizacji ani grzania. Skutecznie
INCI: Sodium
Polyacry-late,
biały
zagęszcza także w obecności elektrolitów. Optymalną gęstość osiąga się po
20 minutach mieszania Poprawia rozsmarowywanie produktu i odczucie na
Ethylhexyl Stearate,
skórze.
HEC, Trideceth 6
Dozowanie: 0,5 - 1,5 %
Ciecz/
Wysokoskuteczny środek zagęszczający oparty na polimerze akrylowym
Natursol C100
INCI: Polyquaternium charakterystyczny/ i pochodnej celulozy. Nie wymaga neutralizacji ani grzania. Skutecznie
37, Propylene Glycol
biały
zagęszcza także w obecności elektrolitów. Optymalną gęstość osiąga się po
20 minutach mieszania Poprawia rozsmarowywanie produktu i odczucie na
Dicaprylate/Dicaprate,
skórze.
HEC, PPG-1 Trideceth 6
Dozowanie: 0,75 - 2,25 %
Rheosol AP
Proszek/ brak/
Przeznaczony do nieprzezroczystych formulacji. Może być dodany do produktu
INCI: Sodium
biały
na każdym etapie produkcji. Nie wymaga grzania ani neutralizacji. Optymalne
Polyacrylate
zagęszczenie otrzymujemy pH 5-12. Dobrze dysperguje cząsteczki stałe.
Dozowanie: 0,3-1,4%.
Rheosol AVC
Ciecz/
Przeznaczony do nieprzezroczystych formulacji. Jest to polimer zdyspergowany
INCI: Acrylamide, Sodi- charakterystyczny/ w fazie olejowej. Może być dodany na każdym etapie produkcji. Nie wymaga
um Acrylate Copolymer, biały
grzania ani neutralizacji. Optymalne zagęszczenie otrzymujemy przy pH 5,5Paraffin-um Liquidum,
12,5. Produkt poprawia rozsmarowywanie i odczucie sensoryczne na skórze.
Trideceth-6
Dozowanie: 1,25-3,0%
Rheosol AVH
Ciecz/
INCI: Sodium Polyacry- charakterystyczny/
late, Ethylhexyl Stea- biały
rate, Trideceth-6
Przeznaczony do nieprzezroczystych formulacji. Jest to polimer zdyspergowany w
fazie olejowej. Może być dodany na każdym etapie produkcji. Nie wymaga grzania
ani neutralizacji. Optymalne zagęszczenie otrzymujemy przy pH 5,5-12,5. Produkt
poprawia rozsmarowywanie i odczucie sensoryczne na skórze.
Dozowanie: 1,5-3,5%
Rheosol CVC
Ciecz/
INCI: Polyquaternium 32, charakterystyczny/
Paraffi-num Liquidum, biały
PPG-1Trideceth-6
Środek zagęszczający i stabilizator emulsji zawierający kationowy polimer zdyspergowany w fazie olejowej. Nie wymaga neutralizacji ani dodatku chlorku sodu aby otrzymać gęste roztwory. Optymalne pH 2-9.
Dozowanie: 1,5-3,5 %
8
Beautycare 7/2013
Informacje: IMPAG Chemicals Poland
sp. z o.o.
Redakcja i oprawa graficzna:
Agata Tyszkowska
Ewa Rymska
Jacqueline Fischer
Tamara Kaufmann
Zdjęcia: IMPAG AG,
www.istockphoto.com, www.fotolia.com
Wykresy i schematy: COBIOSA, SOLIANCE
Beautycare ukazuje się w nieregularnych odstępach czasu. Katalog
bezpłatny.
Dystrybutor:
IMPAG Chemicals Poland sp. z o.o.
ul. Wiśniowa 40 lok. 2
02-520 Warszawa
tel.: + 48 22 542 40 72
fax: + 48 22 542 40 73
[email protected]
www.impag.pl
Prawa autorskie zastrzeżone. Przedruki
za zgodą redakcji.
Ciecz/
Środek zagęszczający i stabilizator emulsji zawierający kationowy policharakterystyczny/ mer zdyspergowany w fazie olejowej. Nie wymaga neutralizacji ani dobiały
datku chlorku sodu aby otrzymać gęste roztwory. Optymalne pH 2-9.
Dozowanie: 1,5-3,5 %
Proszek/
Środek zagęszczający i stabilizujący emulsje w postaci proszku. Nie
charakterystyczny/ zawiera dodatków takich jak surfaktanty czy oleje. Nie wymaga
biały
neutralizacji czy grzania. Tworzy stabilne nieprzezroczyste emulsje.
Kompatybilny z kationowymi i niejonowymi składnikami. Zalecany
do produktów o niskim pH oraz do zagęszczania rozpuszczalników
organiczynch takich jak alkohol etylowy czy glikol propylenowy.
Dozowanie: 1,0-3,0%
2013 | 09
Rheosol CVH(E)
INCI: Polyquaternium
37, Propylene Glycol
Dicaprylate/Dicaprate,
PPG-1 Trideceth-6
Rheosol OP
INCI: Polyquaternium 37
Impressum

Podobne dokumenty