TEST WIEDZY O KOTACH

Komentarze

Transkrypt

TEST WIEDZY O KOTACH
TEST WIEDZY O KOTACH
1. W którym kraju powstał pomysł uczczenia kotów specjalnym świętem?
A. W Egipcie
B. We Włoszech
C. W Polsce
D. W Palestynie
2. Kiedy przypada światowy dzień Kota?
A. 10 lutego
B. 14 lutego
C. 17 lutego
D. 20 lutego
3. Długość kota domowego wraz z ogonem wynosi:
A. 40 cm – 60 cm
B. 40 cm – 95 cm
C. 65 cm – 95 cm
D. 65 cm – 85 cm
4. Który łańcuch pokarmowy jest poprawnie zbudowany?
A. Królik – marchew – kot
B. Królik – kot – marchew
C. Marchew – królik – kot
D. Marchew – kot – królik
5. Ile waży jedna mysz (około)?
A. 1 g
B. 17 g
C. 35 g
D. 200 g
6. Ile myszy zaspokoi tygodniowe potrzeby pokarmowe kota domowego w okresie
największego zapotrzebowania pokarmowego?
A. 3500
B. 245
C. 210
D. 14
7. Najlepszy okres na socjalizację kociąt kończy się:
A. Około 3 roku życia
B. Około 2 roku życia
C. Około 7 tygodnia życia
D. Około 1 tygodnia życia
8. Na czym polega okres „odsadzania”?
A. W przypadku kotów otyłych lekarz weterynarii może zalecić „odstawienie” pewnych
składników diety.
B. Okres występujący u kotów starszych, które mają problem z siadaniem.
C. Okres, w którym kocię stopniowo przestaje ssać mleko matki i zaczyna pobierać pierwszy
stały pokarm.
TEST WIEDZY O KOTACH
9. Kiedy kot ma uszy skierowane płasko na boki i w dół, a źrenice są rozszerzone, okrągłe,
wówczas kot:
A. Jest nastawiony agresywnie
B. Jest nastawiony neutralnie
C. Jest zadowolony
D. Jest głodny
10. Ile kot ma palców (wszystkich razem)
A. 10
B. 14
C. 18
D. 20
11. Nie wolno budzić kocięta z głębokiego snu, aby:
A. Nie był rozdrażniony
B. Nie zakłócać jego prawidłowego wzrostu
C. Gdyż stres tym spowodowany może doprowadzić do ataku padaczkowego
Odpowiedzi:
1.B, 2.C, 3.C, 4.C, 5.B, 6.C, 7.C, 8.C, 9.A, 10.C, 11.B

Podobne dokumenty