ściągnij portfolio

Komentarze

Transkrypt

ściągnij portfolio
Kładka dla pieszych w Puszczykowie 05.08.2012
•
•
•
Forma mostu wynikła z próby szukania różnych form papierowych. Jest ona wynikiem 4 nacięć w prostokątnej kartce. Most
dzieli się na dwa poziomy. Pierwszy na którym znajduje się komunikacja pomiędzy brzegami, oraz cześć ogrodowo
rekreacyjna.Poziom drugi, na którym znajdują się miejsca kulturalno rozrywkowe ( kawiarnia, czytelnia).
Dom 45-45 05.08.2012
•
•
•
Dom przeznaczony jest dla dwóch osób. Całość jego konstrukcji została podporządkowana szklanej klatce schodowej,
będącej dominantą bryły. W celu jej lepszej ekspozycji, a także by doświetlić wnętrze, wewnętrzne ściany domu zostały
wykonane w całości ze szkła. By jednak zapewnić mieszkańcom domu poczucie prywatności, zastosowano technologię
inteligentnego szkła (Smart Glass), dającego możliwość elektronicznego sterowania jego przeźroczystością. Budynek
posiada sześć pokoi i dwie łazienki. Na pierwszym piętrze zlokalizowany został kompletnie przeszklony pokój kąpielowy,
garderoba i sypialnia. Natomiast na parterze znajduje się pokój dzienny, a także kuchnia połączona z jadalnią.
Concordia 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
•
•
Skupiłem sie w swojej koncepcji na jak najlepszym podkreśleniu piękna zabytkowego budynku drukarnii Concordia w
Poznaniu. Ten postulat determinuje formę bryły. Surowa, nowoczesna architektura doskonale wydobywa dawny klimat
drukarni. Tworzy swoistego rodzaju ramę, która w subtelny sposób wprowadza zabytek w tkankę miasta. Budynek biurowy
składa sie z 6 kondygnacji. Na poziomie zero znajduje sie reprezentatywna klatka schodowa, główna recepcja i windy.
Całkowita powierzchnia biurowa wynosi 7663 m2. Na kondygnacji trzeciej, która posiada częściowo szklaną posadzkę
-otwierającą budynek na wewnętrzny plac, przewidziana jest większa powierzchnia rekreacyjna dla pracowników biurowca.
Część usługowa o powierzchni 1300 m2 znajduje sie pod bryłą główną. Ma ona kształt półksiężyca, posiada dwie
kondygnacje z czego jedna znajduje sie całkowicie pod ziemią. Na piętrze drugim,przeszklonym całkowicie od strony
ulicy Roosvelta, w założeniu mają powstać punkty gastronomiczne ze wspaniałym widokiem na zamek i budynki uniwersytetu
. Niższe pietro mają zająć sklepy i pomieszczenia usługowe, które będą podziemnym korytarzem połączone z parkingiem
znajdującym sie pod wewnętrznym placem. Budynek posiada 5 wejść. Bryła ta porośnięta wrzosem może stać sie jednym z
najciekawszych zakątków miasta. Taka forma budynku gastronomiczno-uslugowego powoduje że osoby spędzające czas na
wewnętrznym placu chronione są przed hałasem i nie zawsze atrakcyjnymi widokami miejskimi(wzniesienie od strony
drukarni wynosi 2m), ich wzrok koncentruje się na doskonale widocznym zamku. Między zabytkową drukarnią a nowym
budynkiem biurowym powstanie wewnętrzny plac. Miejsce całkowicie osłonięte od zgiełku centrum miasta. Znajdą się tam
obok fontanny ogródki gastronomiczne, ławki i najciekawsze eksponaty, które beda zapraszały do odwiedzenia Centrum
Designu. W sezonie letnim mogą się tam odbywać projekcje filmowe lub wykłady. By jednoznacznie oddzielić mój budynek
od hotelu Sheraton, który moim zdaniem nie wpisuje się najlepiej w to miejsce, zastosowałem rozwiązanie zainspirowane
budynkiem muzeum Caixa Forum w Madrycie autorstwa pracowni Herzog & de Meuron. Na ślepej ścianie hotelu Sheraton
tworzymy ogród wertykalny, który całkowicie "odrywa" od siebie oba budynki. Od strony budynków akademickich, gdzie do
tej pory znajdował się parking powstanie nowa przestrzeń dla studentów. Znajdują się tam wśród alejek brzozowych 2
pawilony, w których mogą być wystawiane tymczasowe instalacje z pobliskiego Centrum Designu.Projekt zdobył drugie
miejsce w konkursie International Design Awards 2010 w kategorii budynki biurowe
SKYSCRAPER CITY 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
•
Drapacze chmur zaczęły pojawiać sie w amerykańskich miastach juz w XIX wieku (Nowy Jork czy Chicago). Dziś wieżowce
zdominowały krajobraz większości miast świata. Z roku na rok zwiększa się odsetek ludności zamieszkującej tereny
miejskie. W 2008 r. po raz pierwszy w historii odnotowano, ze ponad 50% ludności mieszka w miastach. Naukowcy
prognozują, ze odsetek ten wzrośnie do 75% w 2050 roku. Jeszcze pięćdziesiąt lat temu na ziemi tylko w osiem
metropolii mogło się pochwalić liczbą mieszkańców przekraczającą 5 milionów. Dziś takich miast jest 64 , 26 z nich ma
ponad 10 milionów mieszkańców. Rekordowe Tokio zamieszkuje 34 miliony osób. Problem przeludnienia i braku przestrzeni
staje się wiec coraz bardziej istotny. Rozwiązaniem w przyszłości może stać się proponowany przez nas wieżowiec.
Zmieni on całkowicie strukturę metropolii stając się praktycznie osobnym miastem. Główną inspiracją naszego projektu
był Manhattan. To na tej wyspie występuje największe zagęszczenie mieszkańców na kilometr kwadratowy (27300 os/km2). W
naszym projekcie pod przeludniona metropolia umieszczone zostają specjalne balony, w których zbierać się będzie cieple
powietrze „zwrócone” przez miasto. Gdy balony osiągną masę krytyczna będą wypychać budynki znajdujące się nad nimi.
Struktury dzisiejszych metropolii kształtują formę naszego wieżowca. Centrum metropolii , które zazwyczaj zajmują
drapacze chmur stanowić będzie najwyższą część naszego wieżowca. Otaczające je budynki głównie pełniące funkcje
biznesowe i kulturowe stanowić będą kolejną warstwę. Kolejna warstwa to osiedla i bloki mieszkalne. Najniższą warstwę
stworzy konstrukcja z jednorodzinnych domów mieszkalnych, które zazwyczaj tworzą miejskie przedmieścia.
Hala sportowa Poznań 05.08.2012
•
•
•
•
Projekt centrum sportowego znajdującego się na jednym z największych modernistycznych osiedli Poznania. W latach 60 na
danej działce działała fabryka prefabrykatow do budowy osiedli mieszkaniowych ( system wielkiej płyty). Dziś jest to
teren publicznie zaniedbany w założeniu przeznaczony na zabudowę rekreacyjno-sportową. Trzy ściany zaprojektowanej
przez nas hali pokryte są betonowymi płytami, które mają nawiązywać do otaczającej budynek zabudowy osiedla
mieszkaniowego. Ściana południowa budynku na, której znajduje się główne wejście została „ skręcona” tak by powstały
trybuny wewnętrzne i zewnętrzne dla znajdującej się przed budynkiem bieżni . Zewnętrzna trybuna pokryta została
drewnem by nawiązać do otaczającej budynek łąki.
Dom OR 05.08.2012
•
•
•
•
•
Dom został zaprojektowany dla starszego małżeństwa. Dlatego w założeniu wszystkie główne funkcje miały zostać skupione
na parterze. Znajdować się tam miały sypialnia, kuchnia, jadalnia, pralnia, spiżarnia i pokój dzienny. Na pietrze
miały być tylko dwa pokoje: biuro (z rozkładaną sofą) i sypialnia dla gości. Te wymagania całkowicie zdeterminowały
formę budynku. Jej kształtowanie pokazane zostało na diagramach. Rozpoczęliśmy od prostej kostki, która następnie
podzielona została na cztery części ( pokój dzienny z jadalnia, kuchnie, sypialnie, biuro z sypialnia dla gości). By
pozyskać większą przestrzeń na pokój dzienny rozciągnęliśmy i unieśliśmy na 3 metry biuro z sypialnia dla gości – tak,
powstała skręcona klatka schodowa. Dom oprócz głównego wejścia, posiada również drugie gospodarcze, znajdujące sie
obok podjazdu na samochody, prowadzące do kuchni i spiżarni. Lokalizacja: Kobylniki koło Poznania. Działka znajduje
się na końcu ulicy Cichej. Od strony południowej sąsiaduje z budynkiem szkoły (obecnie stan surowy). Okna pokoju
dziennego są skierowane na poł-zach, ukazując piękny widok na staw, strumień i wierzby polskie. Z tarasu na pierwszym
piętrze również rozpościera się atrakcyjny widok na torfowisko.
Przez rzekę 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
Projekt jest propozycją na konkurs architektoniczny ogłoszony z okazji 800- lecia London Bridge. London Bridge aż do
1750 roku był jedynym mostem nad Tamizą. Na początku XIX wieku został zastąpiony nową konstrukcją, tzw. New London
Bridge. Do tego czasu most służył nie tylko jako wodna przeprawa, mieściły się tam również sklepy oraz budynki
mieszkalne. Konkurs miał za zadanie wyłonić najciekawsze wizje współczesnych mieszkalnych mostów. Największą
inspiracja dla projektu była rzeka. Szklana fasada metalowej konstrukcji jest dosłownie zalewana przez rzekę, przez co
staje się jej częścią. Stworzona forma łączy historyczną część miasta z nowoczesnym city jest kompromisem. „Wodna
elewacja” działa tylko w ciągu dnia . W nocy budynek jest podświetlony a pionowo grawerowane szkło tworzy iluzje
spływającej wody. Wewnętrzna fasada pokryta jest poziomymi drewnianymi żaluzjami. Chroni to mieszkańców od hałasu
spowodowanego przez sklepy i kawiarnie znajdujące się na deptaku. Budynek ma sześć pieter, na parterze znajdują się
sklepy, kawiarnie i galerie. Kolejne pięć pięter zajmują mieszkania. Na ostatnim znajduje się taras widokowy z
ogrodem. Można się tam dostać głównymi schodami albo windą. Główne schody zostały tak zaprojektowane by można je było
użyć jako audytorium lub kino.
Dom z widokiem 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
Dom wakacyjny na polskim wybrzeżu w małej miejscowości Łukęcin. Dom posiada dwie sypialnie, pokój dzienny z aneksem
kuchennym, spiżarnie, łazienkę i garaż. Bardzo ważne było dla mnie zburzenie wszelkich granic między wnętrzem domu a
dziką plażą . Dzięki zastosowaniu szklanej ściany pokój dzienny jest całkowicie zintegrowany z otoczeniem. Pokój
dzienny został zaprojektowany w taki sposób by jak najłatwiej pozbyć się dostającego się do wnętrza piasku, w rogu
znajduje się również letni prysznic. Forma budynku- zadaszenie nad wejściem głównym sprawia że widok na morze jest
kadrowany, dom tworzy ramę ukazującą piękny widok na morze
I House 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
Wieża wodna Sudan 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
Dla Afryki rok 2010 jest rokiem szczególnym. Mija 50 lat od deklaracji Organizacji Narodów Zjednoczonych (1960- Year
of Africa), która przyznawała wszystkim afrykańskim narodom prawo do wolności, niepodległości i suwerenności,
oznaczało to koniec ery kolonizacyjnego wyzysku. Właśnie ta ważna rocznica i trwający od niemal pol wieku konflikt w
Sudanie stał się dla nas inspiracją przy pracy nad projektem wieżowca w ramach konkursu zorganizowanego przez evolo
magazine. "W Sudanie odkryto olbrzymie podziemne jezioro. Zdaniem amerykańskich naukowców dodatkowe źródła wody mogą
pomóc w zakończeniu konfliktu zbrojnego w prowincji Darfur" źródło Gazeta Wyborcza 18.07.2007 "Tak naprawdę ludzie nie
wiedzą że wojna w Darfurze , ten brak stabilności, jest spowodowany niedoborem wody pitnej na tych terenach " Farouk
El-Baz for Associated Press July 20, 2007 "Jest tam wystarczająco wody by zakończyć konflikt o wodę w Darfurze ...a
nawet więcej -wystarczająco do odbudowy gospodarczej tego regionu" Farouk El-Baz for BBC News 20 July 2007 Sudan
największy kraj Afryki . Ogromna przestrzeń , która wypełniają pustynie północy , tropikalny busz Kordofanu ,
nieprzebyte bagna południa. Kraj niezwykle zróżnicowany pod względem etnicznym, językowym i religijnym. Inne
pragnienia ,oczekiwania , rywalizacja o ziemie (tylko na 2 % powierzchni kraju możliwa jest uprawa) i głównie o dostęp
do wody pitnej przyczyniły sie do trwającego od niemal 50 lat konfliktu między północą i południem. Od 2003 roku w
prowincji Darfur toczone są walki w wyniku których zmarło juz 400 tys ludzi a ponad 2 miliony musiało opuścić swoje
domy. Do rozwiązania konfliktu może się przyczynić odkrycie dokonane w 2007 roku przez naukowców z Boston University.
Odkryli oni w północnej części Darfuru podziemne jezioro wielkości około 31 tysięcy kilometrów kwadratowych ( równe
wielkości dziesiątego największego jeziora na świecie). Zaproponowany przez nas budynek ma umożliwić dzięki
zastosowaniu pomp wodnych eksploatacje wód podziemnych. Forma budynku zainspirowana została wieżą ciśnień i symbolem
afrykańskiej sawanny jakim jest baobab. W budynku oprócz pomp wodnych i oczyszczalni znajdować sie będzie szpital ,
szkoła, świetlica dla dzieci i dorosłych oraz magazyny z żywnością. Ma stworzyć miejsce, które nie tylko pomoże
rozwinąć te miejsce gospodarczo (irygacja pól) ale także połączy 3 religie , 3 kultury. Miejsce wokół którego powstaną
nowe wioski , nowy świat .
Pawilon O 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
•
•
"O" jest propozycją UGO architecture&design na konkurs Sukkah city , gdzie uczestnicy zostali poproszeni o
zaprojektowanie współczesnej sukkah tymczasowego szałasu budowanego na coroczne święto żydowskie w Nowym Jorku. Sukkah
jest jednym z najstarszych typów budownictwa, którego warunki techniczne są ściśle określone przez Talmud. Te
tymczasowe budynki symbolizują pamięć o 40-letniej tułaczce biblijnych Żydow przez pustynie po wygnaniu z Egiptu.
Zależało nam na stworzeniu jak najbardziej plastycznej/elastycznej formy, ktora pozwalałaby na umieszczenie sukki w
wielu nie konwencjonalnych miejscach. Chcieliśmy rownież stworzyć sukke która będzie jak najbardziej mobilna stąd
forma sfery. Ruch wewnątrz (poruszanie się i nacisk na jedną ze ścian) pozwala na przemieszczanie sukki. O został
zbudowany z ściskaczy do kabli wyprodukowanych z biodegradownego plastiku wytworzonego z kukurydzy. Dzięki użyciu tego
materiału do budowy tworzymy formę, która pozwala na przenikanie (nie buduje granic) między światem zewnętrzym a
wnętrzem szałasu, nie poświecając jednocześnie intymności i prywatności. W środku znajduje się składany stolik i wiele
filcowych puff-chair, w których można schować śpiwór.
Barcelona Rock Hostel 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
•
Barcelona Rock hostel ma być miejscem niepowtarzalnym. Ma stać się nowym symbolem Barcelony. Szukaąac inspiracji
staraliśmy się znaleść wspólny mianownik dla architektonicznych wizytówek miasta takich jak Sagrada Familia, Torre
Agbar czy pobliskie Muzeum Sztuki Współczesnej. Znaleźliśmy go w Montserrat- położonym niedaleko Barcelony masywie
górskim (najwyższe wzniesienie Katalonii- widać je z Barcelony). Kamień z tego masywu wykorzystany został również do
zabudowy starego miasta. Forma budynku- to fragment góry. Kamienna elewacja sprawia że budynek żyje, porastały przez
zieleń, stanowiąc pewne schronienie dla ptaków staje się pomnikiem przyrody w centrum metropolii. W hotelu znajduje
się 50 pokoi z oknem, basen (skakanie ze skał do wody), Spa, siłownia, kino, sklepy, pub i ścianki wspinaczkowe dla
początkujących. Elewacja- bloki kamienne (wysokość 4 metry kamienne slaby) mocowane na żelbetowych półkach. Bloki te
mocowane są w pewnej odległości od siebie by stworzyć cyrkulacje powietrza do wnętrza budynku. Zaletą zastosowania
kamienia w tym klimacie jest że w nocy oddaje on ciepło a w dzień chłodzi. Photography Credits: Maria Ly and Gabriel
Vanrenen, Co-founders of Skimble. http://www.skimble.com/
Dom 100 drzew 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
•
•
•
Projekt domu wakacyjnego nad jeziorem w Brazylii. Dom posiada sypialnie, dwa pokoje gościnne ( każdy z własną
łazienką), pokój dzienny z aneksem kuchennym i pokój dla niani. Zależało nam by wszystkie pokoje wymagane przez
klienta miały widok na jezioro stąd forma budynku w kształcie łuku. Struktura budynku składa się z czterech warstw. Od
strony jeziora ściana zewnętrzna zbudowana jest z drewnianych słupów o średnicy 20 cm. Kolejną warstwą jest ściana
wewnętrzna, która dzieli pokoje od korytarza, tworzą ją słupy drewniane o średnicy 30 cm. Ściana zewnętrza od strony
ulicy jest ścianą wentylowaną (słupy o średnicy 15 cm) z żaluzjami wertykalnymi ( żaluzje znajdują się między
słupami). Ostatnią częścią struktury budynku jest ściana „płot”, którą tworzą chude słupy o średnicy 8 cm. Dzięki
promienistemu rozlokowaniu słupów, słupy o średnicach 20cm i 30cm łączą sie w litą ścianę. Cztery słupy (o średnicy 20
cm, 30cm, 15cm, i 8 cm) tworzące strukturę domu wykonane są poprzez podział drzewa na cztery części.
Przystanek Łódź 05.08.2012
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
W pracach nad projektem towarzyszyła nam chęć przełamania bardzo krzywdzącego dla Łodzi stereotypu, ukazującego jako
miasto szare, brudne, postindustrialne bez zieleni. Dlatego jednym z założeń przy projektowaniu nowego przystanku
tramwajowego Piotrkowska Centrum było połączenie dwóch pobliskich obszarów zielonych - najstarszego parku Łódzkiego
Źródliska i Parku im. J. Poniatowskiego (schemat I).W naszym projekcie postulujmy by przy krawędziach ulic Alei
Mickiewicza umieścić donice z drzewami by stała się ona aleją drzew. Przystanek, który ma być pewnego rodzaju
korytarzem zieleni ma być pierwszym etapem by ta cześć miasta stała sie jego płucami. Proponowany przez nas przystanek
ma bardzo prostą forme. Sprowadza się do stalowej kratownicy opartej na słupach z tego samego materiału, w której
przestrzenie między słupami wypełnia szkło. Dzięki tej formie charakter wnętrza przystanku nawiązuje do wnętrz
industrialnych zabytków miasta. W belkach stalowych umieszczono donice z zielenią, która bezpośrednio nawiazuje do
pobliskiej zabudowy secesyjnej (bogata ornamentyka roślinna). Rośliny stają się pewnego rodzaju naturalnymi żaluzjami,
które latem dając cień chronią przed miejskim upałem, natomiast zimą gdy liście opadną słońce towar deficytowy w
naszej szerokości geograficznej o tej porze roku bez przeszkód dociera do użytkowników przystanku. Ławki, śmietniki,
tablice informacyjne wyświetlające rozkład jazdy są wykonane z betonu i sprawiają wrażenie jakby stanowiły wyrastającą
z trawy część podziemnego tunelu. Ławki o wysokości 1,3 metra (tak aby chroniły użytkowników od wiatru, hałasu z
jezdni, a w miesiącach zimowych przed błotem spod kół przejeżdżających samochodów) pokryte są wykładziną z
perforowanej blachy.Zieleń rozmieszczona jest na trzech płaszczyznach. Jako opisane już wcześniej donice znajdujące
się na dachu przystanku, które działają jak żaluzje, trawa na torowisku i w donicach umieszczonych w oparciach ławek,
które chronią podróżnych przed hałasem i oczyszczają powietrze na przystanku.

Podobne dokumenty