Marula Oil

Komentarze

Transkrypt

Marula Oil
foto: archiwum Cornelius
20 | surowce
21
•   C18: 2 (linolowy) •   C18: 3 (ALA) •   C18: 3 (GLA) •   C20+ •   Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych (% jako oleinowy): maks. 0,15
•   Liczba estrowa: 150-200
•   Liczba nadtlenkowa: maks. 5
•   Zalecane stężenie: 1-10%
Marula Oil
% zawartość kwasów tłuszczowych w oleju z maruli
Jest bogaty w kwas oleinowy, niezbędny dla zachowania zdrowej
skóry. Posiada silne właściwości nawilżające i wygładzające i jest
dobrze przyswajany przez skórę. Może być stosowany m.in. w
nawilżających balsamach, mleczkach i masłach do ciała. Świetnie
nadaje się do pielęgnacji skóry głowy i włosów, a co za tym idzie do
wykorzystania w odżywkach i maskach do włosów. Nie tylko odżywi
i nawilży włosy, lecz także wzmocni ich naturalny połysk. Ze względu
na właściwości pielęgnacyjne i emoliencyjne olej z maruli nadaje się
również do zastosowania w kosmetykach kolorowych: pomadkach,
podkładach, cieniach do powiek czy pudrach.
•   C16:0 (palmitynowy) •   C18:0 (stearynowy) •   C18: 1 (oleinowy) Przykładowe receptury:
Rewitalizująca maska do włosów
Niewątpliwą zaletą oleju z maruli jest jego wysoka odporność
oksydacyjna i bardzo dobra stabilność w formulacjach kosmetycznych. Właściwości te produkt zawdzięcza wysokiemu stężeniu
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartości naturalnych antyoksydantów (głównie tokoferoli: 26 mg/100 g, w tym
g-tokoferol średnio 22 mg/100 g oleju).
Pod względem zawartości kwasów tłuszczowych olej marula
przypomina olej z oliwek.
– hit na miarę oleju arganowego
Prawie każda firma kosmetyczna ma obecnie w swojej ofercie produkty zawierające olej
arganowy. Tym samym stał się on niemal równie powszechny jak olej z oliwek. Aby kosmetyk
wyróżniał się spośród wielu innych stojących na półce sklepowej, producenci szukają teraz
innego, bardziej intrygującego składnika, który swoją nazwą przyciągnie uwagę klientów.
4,0 - 7,0%
0,1 - 0,6%
0
0,5 - 0,9%
9,0 - 12,0%
5,0 - 8,0%
70 - 78%
Składnik
Nazwa INCI
Producent
%
Faza A
Marta Jabłońska
Cornelius Polska Sp. z o.o.
Woda dejonizowana
Water
-
79.95
Natrosol Plus
Cetyl Hydroxyethylcellulose
Hercules/
Aqualon
0.30
Faza B
Z
agraniczne rynki podbija obecnie olej z owoców drzewa marula
(INCI: Sclerocarya birrea Seed Oil), idealnie nadający się do zastosowania we współczesnej kosmetyce ze względu na silne właściwości
odżywcze i doskonałą stabilność. Ten egzotycznie brzmiący olej
znaleźć można między innymi w produktach takich marek jak: The
Body Shop (puder brązujący Brush on Bronze, podkład nawilżający
Moisture Foundation SPF15, rozświetlacz Shimmer Waves), African
Botanics (pełna gama produktów do pielęgnacji skóry twarzy i ciała,
m.in. olejek do twarzy, serum pod oczy, ujędrniający balsam do
ciała, scrub), SheaTerra Organics (m.in. olejek do pielęgnacji skórek
i paznokci, pomadka ochronna do ust, masło do ciała, olejek do
masażu), The Leakey Collection (olejek do twarzy). Skąd pochodzi
Marula Oil? Jakie ma właściwości i zastosowania? Na te pytania
postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule.
W medycynie naturalnej kora wykorzystywana jest w leczeniu
bólów żołądka, biegunki, odry, gorączki i czyraków, a w połączeniu
z innymi roślinami leczniczymi także malarii, kiły, trądu i reumatyzmu. Natomiast z pestek owoców drzewa marula pozyskuje
się olej stosowany od stuleci przez kobiety z Afryki Południowej
do pielęgnacji skóry i włosów. Cenią go one zwłaszcza za silne
działanie nawilżające i chętnie wykorzystują zamiast wody do
oczyszczania skóry. Olej marula doskonale sprawdził się też w
pielęgnacji suchej, zniszczonej, spierzchniętej skóry, popękanych
pięt oraz jako oliwka do masażu dla dzieci. Natomiast w pielęgnacji
włosów stosowany był ze względu na działanie nawilżające,
ochronne i nabłyszczające. Wykorzystuje się go również jako
krople do uszu i nosa.
Co ciekawe drzewo marula nazywano dawniej drzewem ślubów.
W kulturze afrykańskiej uważa się je za silny afrodyzjak, dlatego też
wykorzystywane jest w licznych rytuałach plemiennych mających
zapewnić płodność. Z suszonych owoców robi się naszyjniki,
uznawane za symbol miłości. Natomiast kobiety w ciąży stosują
korę maruli, aby określić płeć dziecka.
Marula w tradycji afrykańskiej
Drzewo marula (Sclerocarya birrea) rośnie we wschodniej,
południowej i środkowej Afryce i jest wysoko cenione przez
rdzennych mieszkańców ze względu na mnogość zastosowań. Jego
owoce są żółte, mięsiste, a wielkością przypominają śliwkę. Mają
charakterystyczny, egzotyczny smak i silne właściwości odżywcze.
Są szczególnie bogate w witaminę C – uznaje się, że zawierają jej
cztery razy więcej niż średnia pomarańcza. Wykorzystuje się je do
produkcji dżemów, galaretek, piwa i nalewek (m.in. dostępny w
Polsce likier Amarula).
Właściwości oleju z maruli
Olej z maruli znany jest od stuleci. Pozyskiwany jest z pestek
owoców drzewa marula przez lokalną ludność przy użyciu prostych
metod tłoczenia i filtracji. Nie stosują oni żadnych rozpuszczalników,
dzięki czemu olej odznacza się wysoką czystością, odpowiednią do
zastosowań kosmetycznych.
Porównanie zawartości witaminy C w 100 ml napoju:
•   sok pomarańczowy:
•   mleko:
•   domowe piwo
•   piwo z maruli
•   sok z maruli
50 mg
2 mg
0,8 mg
100 mg
200 mg
Specyfikacja:
•   Wygląd: •   Kolor (Gardner): •   Zapach: •   Liczba jodowa: 2/2013
jasnożółty
maks. 5
swoisty
70-100
e-w ydanie do pobrania na:
www.farmacom.com.pl
CT-100
Cetearyl Alcohol & Cetrimonium Bromide
Lonza Personal
Care Products
3.50
Brookswax P/P
Emulsifying Wax, N.F.
Lonza Personal
Care Products
1.00
Brookswax D
Cetearyl Alcohol & Ceteareth-20
Lonza Personal
Care Products
1.50
SF 1204
Cyclomethicone
Kobo/GE
1.50
Cerasynt IP
Glycol Stearate & Stearic Acid & Aminomethyl Propanol
ISP
0.50
Liquiwax PolyEFA*
Octyldodecyl PPG-3 Myristyl Ether Dimer Dilinoleate
Lonza Personal
Care Products
1.00
Planell Oil
Olea Europaea (Olive) Oil Unsaponifiables
Lonza Personal
Care Products
2.00
Marula Oil
Sclerocarya birrea Seed Oil
Lonza Personal
Care Products
2.00
Faza C
Vital Hair & Scalp Complex
Water & Saccharum officinarum (Sugar Cane) Extract
& Citrus limon (Lemon) Fruit Extract & Betaine &
Hexylene Glycol & Pyrus malus (Apple) Fruit Extract
& Camellia sinensis Leaf Extract & Hexapeptide-11
Lonza Personal
Care Products
2.00
Phytokeratin PF
Hydrolyzed Corn Protein & Hydrolyzed Wheat Protein & Hydrolyzed Soy Protein
Lonza Personal
Care Products
2.00
Biomin Aquacinque Liquid PF
Saccharomyces/Silicon Ferment & Saccharomyces/Magnesium Ferment & Saccharomyces/
Copper Ferment & Saccharomyces/Iron
Ferment & Saccharomyces/Zinc Ferment
Lonza Personal
Care Products
0.50
Mikrokill COS
Phenoxyethanol & Caprylyl Glycol & Chlorphenesin
Lonza Personal
Care Products
0.75
FD&C Red #40, 0.1% Solution
Red 40
LCW
QS
FD&C Yellow #5, 0.1% Sloution
Yellow 5
LCW
QS
Fresh Floral Fragrance
Fragrance
Bell Flavors &
Fragrances
1.50
Sodium Hydroxide, 10% Solution
Sodium Hydroxide
Spectrum
QS
Faza D
e-w ydanie do pobrania na:
www.farmacom.com.pl
2/2013
Specyfikacja
>>
22 | surowce
Specyfikacja:
•   pH:
3.8 – 4.5
•   Lepkość: 90,000 cps – 100,000 cps
Specyfikacja:
•   Wygląd: jasnożółty/pomarańczowy balsam do ust
•   pH: nd.
•   Lepkość:nd.
Procedura:
1. Zmieszać Marula Oil, Yellow #5 i Yellow #6; odstawić.
2. Dodać Sunflower Oil i Sweet Almond Oil do głównego naczynia
mieszając i podgrzewać do 75–80˚C.
3. Włączyć pozostałe składniki fazy A, dokładnie mieszając po
dodaniu każdego z nich.
4. Rozpocząć schładzanie i dodać połączone wcześniej Marula
Oil, Yellow #5 i Yellow #6. Dobrze wymieszać.
5. Dodać aromat i wlać do formy.
>>
>>
Specyfikacja
>>
Procedura
1. Dodać Natrosol Plus do wody i podgrzać w mieszalniku do 70°C.
2. Odważyć składniki fazy B. Podgrzać do 70°C i dodać do fazy A,
mieszając.
3. W temperaturze 40°C włączyć składniki fazy C, dokładnie
mieszając po dodaniu każdego z nich.
Sposób użycia:
Niewielką ilość nałożyć na mokre, umyte włosy. Pozostawić na
3-5 minut. Dokładnie spłukać. Układać włosy jak zwykle.
Sposób użycia: Aplikować na usta tak często, jak to konieczne.
Tropikalny balsam do ust
Składnik
Nazwa INCI
Producent
%
Faza A
Sunflower Oil
Helianthus annuus (Sunflower) Seed Oil
Earth Supplied Products
30.00
Sweet Almond Oil
Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil
Earth Supplied Products
17.80
Blueberries & Dark Chocolate Extract
Water & Vaccinium angustifolium (Blueberry)
Fruit Extract & Theobroma cacao Extract
Lonza Personal
Care Products
1.00
Cetearyl Alcohol
Cetearyl Alcohol
-
5.00
Jojoba Esters 30
Jojoba Esters
Floratech
12.00
4.00
Beeswax
Beeswax
-
Carnauba Wax SP 63
Copernicia cerifera (Carnauba) Wax
Strahl & Pitsch
3.00
Jojoba Esters 60
Jojoba Esters
Floratech
6.00
Tocopheryl Acetate
Tocopheryl Acetate
-
0.10
Mango Butter
Mango Butter
-
1.00
Bell
3.00
Faza B
Literatura:
Mango Type Flavor (85.22895)
1. Irmgard von Te-
Faza C
ichman “Notes on
the distribution,
morphology, importance and uses
of the indigenous
Anacardiaceae.
The impor tance
and uses of Sclerocarya birrea (The
Marula) 1983, 2 - 7.
2. Chris Houghton,
New Natural Oils
and their Proper-
Marula Oil
Sclerocarya birrea Seed Oil
Lonza Personal
Care Products
17.00
FD&C Yellow 5 Al. Lake
Yellow No.5 Al. Lake
-
0.08
FD&C Yellow No.6 Al. Lake
Yellow No.6 Al. Lake
-
0.02
Olejek do masażu
Specyfikacja:
•   Wygląd: jasnożółty lekko
gęsty olej
•   Lepkość: Spindle [email protected] 10RPM
– 12,000 – 17,000 cps
csb2000/html/
art_rawmats_anglia.htm.
3. R.R. B Leakey, “Po-
from Agroforestry
Trees: A Review”
19 9 9, 8 - 9.
4. Materiały wewnętrzne Lonza
Personal Care
2. D o da ć I PM i L o r o na te
TM P -TC I d o k ł a dni e
wymieszać aż do uzyska-nia jednorodnej konsystencji.
3. Dodać Marula Oil i Lavender Oil dokładnie mieszając
po dodaniu każdego z nich.
Sposób użycia: wmasować
w całe ciało.
Nazwa INCI
Producent
%
ViscUp 160
Mineral Oil & Hydrogenated Styrene/Butadiene Copolymer
Lonza Personal
Care Products
40.00
Cold Pressed Sunflower Oil
Sunflower Oil
-
30.00
IPM
Isopropyl Myristate
-
20.00
Loronate TMP-TC
Trimethylolpropane
Tricaprylate\Tricaprate
Lonza Personal
Care Products
5.00
Marula Oil
Sclerocarya Birrea Seed Oil
Lonza Personal
Care Products
2.00
Lavender Oil
Lavender Oil
-
3.00
tential for Novel
Food Products
Procedura:
1. Z m i e s z a ć V i s c U p 16 0
i Sunf lower Oil aż do
uzyskania jednolitej konsystencji.
Składnik
ties. http://www.
atalink.co.uk/
Flavor
Przemysł kosmetyczny nieustannie poszukuje nowych składników, które swoimi unikalnymi właściwościami albo chociaż
intrygująco brzmiącą nazwą zachęcałyby konsumentów do zakupu
danego produktu. Ze względu na rosnącą świadomość ekologiczną
2/2013
społeczeństwa dobrze by było, aby surowce te były naturalne
i pozyskiwane w sposób przyjazny dla środowiska. Olej z maruli
zdaje się idealnie spełniać te wymagania, dlatego wróży mu się
sukces porównywalny z olejem arganowym.
e-w ydanie do pobrania na:
www.farmacom.com.pl

Podobne dokumenty