Prezentacja 1

Komentarze

Transkrypt

Prezentacja 1
Bioaktywny krem do rąk
- zrób to sam
Wałczuk Barbara
Dlaczego krem do rąk?
Czym jest krem?

Krem jest emulsją
Emulsja - układ heterogeniczny składający się co najmniej
z dwóch faz ciekłych, z których jedna jest zdyspergowana w drugiej
w postaci kropel.

Zazwyczaj emulsję dzieli się na dwa typy: W/O i O/W
Receptura kremu
Faza wodna
Woda destylowana
30ml
Gliceryna kosmetyczna
1 ml
Guma guar
0,4 g
Faza olejowa
Masło kosmetyczne (mango/awokado/shea)
10 g
Alkohol cetylowy
2,7 g
Lecytyna sojowa
0,4 g
Steramulus
Ekstrakt roślinny Neopein
3 krople
Olejek eteryczny
ok. 18 kropli
Wosk pszczeli
6 płatków
Kilka słów o składnikach…
Gliceryna kosmetyczna
Alkohol triwodorotlenowy (trihydroksylowy) o nazwie
systematycznej propano-1,2,3-triol
 Gliceryna kosmetyczna pozyskiwana jest z tłuszczów
roślinnych, które poddane działaniu roztworów zasad ulegają
reakcji hydrolizy prowadzącej do powstania gliceryny
i mydeł

Gliceryna kosmetyczna
Jest to bezbarwna, przezroczysta, gęsta ciecz o słodkim smaku,
która utrudnia parowanie wody
 W kosmetykach pełni rolę humektanta

Humektanty to silnie higroskopijne substancje. Mają zdolność do
trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu
pełnią one rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze.

Humektanty wykorzystywane są
w kosmetyce jako nieokluzyjne
składniki nawilżające. Udowodniono
również, że działają korzystnie na
sam preparat kosmetyczny
zapobiegając krystalizacji
zawartych w nim składników
Gliceryna kosmetyczna
Ze względu na małe cząsteczki
gliceryna ma zdolność przenikania
przez barierę warstwy rogowej. Dzięki
temu mogą one działać zarówno na
powierzchni skóry, jak i w jej głębszych
warstwach
 Warto zwrócić uwagę na to, że efekt
nawilżający jest stosunkowo trwały,
gdyż po aplikacji związek ten pozostaje
w skórze nawet do 24 godzin
 Inne zalety gliceryny to: wygładzanie,
regeneracja, poprawianie elastyczności
i jędrności skóry, łagodzenie podrażnień
i działanie kojące

Guma guar
Jest to polisacharyd o rozgałęzionej budowie. Zbudowany
z cząsteczek galaktozy i mannozy występujących w układzie
w proporcji 2:1
 Guma guar pozyskiwana jest z nasion rośliny Cyamopsis
tetragonoloba występującej na terenach zachodnich Indii
i w niektórych rejonach USA

Guma guar

Guma guar jest naturalną substancją zagęszczającą
i emulgującą
substancje zagęszczające - ułatwiają otrzymanie pożądanej
konsystencji kosmetyku, poprzez modyfikacje lepkości wyrobów
kosmetycznych. Również wpływają na stabilność produktu.
Daje preparatowi jednolitą strukturę oraz ma właściwości
żelujące. Posiada zdolność do zagęszczania fazy wodnej bez
potrzeby podgrzewania preparatu (pęcznieje w wodzie)
 Posiada szeroki zakres pH
 Jest znanym środkiem stabilizującym i zagęszczającym znanym
jako E412

Emulgatory
Aby ułatwić tworzenie emulsji i zwiększyć jej stabilność
stosowane są emulgatory. Jest to substancja powierzchniowo
czynna rozpuszczalna jednocześnie w obu fazach wodnej
i olejowej
 W naszym kremie znajdują się emulgatory wyprodukowane
z substancji naturalnych pochodzenia roślinnego:

◦ Lecytyna sojowa
◦ Steramuls w połączeniu z Lactamuls (mieszanina
emulgatorów)
Związki powierzchniowo czynne

Surfaktanty mają budowę amfifilową:
Część hydrofilowa
Część hydrofobowa
Zdolność do obniżania napięcia powierzchniowego roztworów
wodnych i napięcia międzyfazowego
 Gromadzenie się na granicach międzyfazowych

Steramuls
Emulgator pochodzenia roślinnego otrzymywany z oleju
kokosowego oraz z oleju z pestek palmowych
 Steramuls jest co-emulgatorem działa w połączeniu z innym
emulgatorem np. Lactamuls. Proporcja użycia emulgatorów
w emulsji: Steramuls – 40%, Lactamuls – 60 %
 Posiada właściwości nawilżające, wygładzające

Lecytyna
sojowa
Pozyskuję się ją z oleju nasion soi (Glycine Soja).
Lecytyna sojowa jest złożoną mieszanką fosfolipidów:
 fosfatydylocholiny (PC) (13%-18%)
 fosfatydyloetylenoaminy (PE) (10%-15%)
 fosfatydyloinozytolu (PI) (10%-15%)
 kwasu fosforowego (PA) (5%-12%)
Fosfolipidy
Związki należące do lipidów, chemicznie są
estrami glicerolu, kwasów tłuszczowych, kwasu
fosforowego oraz związków azotowych: seryny,
etanolaminy lub choliny
 Są ważnymi składnikami komórek roślinnych
i zwierzęcych (budują błonę komórkową)
 Mają budowę amfifilową

Lecytyna sojowa





Lecytyna sojowa jest głównie stosowana, jako co-emulgator,
poprawiający konsystencję i stabilność emulsji
Ma działanie odżywcze i pielęgnujące, dzięki temu
pozostawia skórę gładką i miękką, oraz lekko ją napina
Normalizuje procesy metaboliczne komórek naskórka, gdyż jest
bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, dlatego
znalazła zastosowanie w kremach i maseczkach
przeciwzmarszczkowych
Lecytyna sojowa jest również naturalnym
humektantem. Polecana jest jako dodatek do kremów dla
cery suchej i wrażliwej, gdyż charakteryzuję się dobrymi
właściwościami nawilżającymi
Ułatwia wnikanie substancji czynnych w głąb naskórka
Masła kosmetyczne
Są w 100 % naturalne. Nie zawierają żadnych konserwantów
ani barwników, posiadają bogate właściwości pielęgnacyjne
 Pochodzą z Zachodniej Afryki oraz z Ameryki Środkowej, gdzie
są pozyskiwane zgodnie ze standardami ekologicznymi według
tradycyjnych metod
 Oleje otrzymane w wyniku tłoczenia na zimno, bez
dodatkowych etapów oczyszczania poza filtracją przez filtry
papierowe pod niskim ciśnieniem

Masło z awokado zimnotłoczone
Masło z awokado pozyskiwane jest z owoców Persea
Gratissima
 Otrzymuje się je z oleju znajdującego się w owocach,
poprzez unikalny proces hydrogenizacji

Masło z awokado zimnotłoczone
Masło z awokado posiada wysokie zdolności wnikania
w skórę, a także doskonale się rozprowadza, nawilża
i wygładza
 Nie jest komedogenne
 Masło z awokado posiada bardzo przyjemną, kremową
konsystencję
 Jest miękkie, łatwo rozpuszczalne,
łatwo wchłaniane przez skórę,
o ciepłym zabarwieniu
(od jasnokremowego
do brzoskwiniowego)

Masło mango
Masło mango ekologiczne pozyskiwane jest z pestek owoców
Mangifera Indica, poprzez tłoczenie na zimno
 Zawiera wysokie stężenie
kwasu stearynowego C18H36O2

i oleinowego C18H34O2
Masło mango

Masło mango jest m.in. naturalnym filtrem przeciwsłonecznym,
posiada również właściwości charakterystyczne dla emolientów
Emolienty - pomagają w zatrzymaniu wody we wnętrzu skóry
poprzez wiązanie jej z lipidami skóry. Ponadto natłuszczają skórę
zapobiegając parowaniu wody z jej powierzchni oraz wchłaniają
wilgoć z otoczenia.
Przeciwdziała nadmiernemu wysuszeniu skóry i powstawaniu
zmarszczek.
 Ma działanie silnie nawilżające, chroni i odbudowuje naskórek,
wygładza i ujędrnia skórę. Regeneruje i przywraca elastyczność

Masło karite
Masło Shea (Karite), jest pozyskiwane z owoców drzewa
shea, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki
 Drzewo shea owocuje dopiero po 30-40 latach

Masło karite






Masło shea jest nierafinowane, pozyskiwane unikalną ręczną
metodą. Nie zawiera żadnych konserwantów i barwników
Zawiera sterole i trójterpeny, więc dobrze wnika w naskórek
i pozostaje w warstwach skóry, wzmacniając barierę lipidową
Jest bogate w witaminy A, E i F
Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement
komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia elastyczność
skóry, również wpływają na przyspieszenie gojenia się ran
Jest naturalnym filtrem słonecznym, lecz o niskim współczynniku
Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane na
wszystkie obszary ciała
Wosk pszczeli płatkowany





Substancja wydzielana przez pszczoły miodne (gruczoły woskowe
znajdują się przy odwłoku robotnic)
Produkcja zależy od wieku owada, największa jest od 12 do 18 dnia
jej życia, po czym gruczoły woskowe ulegają uwstecznieniu.
W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym
Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu)
Wydzielony na powierzchni odwłoka pszczoły ma barwę białawą
i jest nieco przezroczysty. Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra
spowodowane jest domieszką kitu pszczelego
z zanieczyszczeniami
Wosk pszczeli

Zastosowanie:
◦ W medycynie:
 Leczenie kataru siennego
 Leczenie chorób skóry, wrzodów, czyraków, skaleczeń,
ran, artretyzmu,
dny, schorzeń reumatycznych
 środek ochronny skóry
◦ W kosmetyce:
 Dodawany do kosmetyków jako regulator konsystencji
i lepkości oraz jako stabilizator emulsji.
 Stosowany jest jako składnik m. in. kremów, maści
i mydeł
 W formie płatkowanej jest bardzo wygodny w użytku
Alkohol cetylowy

Wzór sumaryczny: CH3(CH2)15OH

Otrzymywany z kwasu palmitynowego z oleju z pestek
palmowych. Kwas poddawany jest działaniu wolnego tlenu
przez co jeden atom jest usuwany
Wzór kwasu palmitynowego
Wzór alkoholu cetylowego
Alkohol cetylowy
Stapiany z masłami podnosi ich temperaturę topnienia
 Używany jest jako stabilizator do emulgatora Steramuls,
oraz jako zagęszczacz emulsji
 Alkohol cetylowy nadaje kremom i lotionom odpowiednią
twardość i konsystencję
 Działa również jako składnik wygładzający skórę. Sprawia, że
preparat dobrze się rozprowadza i wchłania,
nie pozostawiając tłustego filmu

Naturalne konserwanty
Konserwanty - czyli związki chemiczne dodawane do wyrobu
specjalnie w celu zapewnienia jego stabilności mikrobiologicznej.
Konserwanty naturalne składają się z kompozycji ekstraktów
roślinnych mających działanie inhibitorów drobnoustrojów
i bakterii
 W porównaniu z konserwantami syntetycznymi konserwanty
naturalne mają krótszy okres działania. Wynosi on, w zależności
od preparatu w jakim zostały zastosowane, od kilku miesięcy do
pół roku. Okres trwałości samych
konserwantów
wynosi ok. 2 lat

Ekstrakt roślinny Neopein
to mieszanka ekstraktów roślinnych, która dostarcza
nowoczesny naturalny konserwant dla produktów bazujących na
naturalnych surowcach
 Ma wysoką zdolność przeciw-drobnoustrojową
i zapobiega zanieczyszczeniom mikrobiologicznym
w fazie wodnej emulsji
 Ekstrakt roślinny Neopein dodaje preparatom ziołowy zapach
 Można go stosować w większym stężeniu bez obawy
o podrażnienia, 0.55 % aby efektywnie zakonserwować produkt

NATURALNE OLEJKI
ETERYCZNE
Olejki eteryczne

Olejki eteryczne są to czyste, stężone wyciągi z kwiatów lub
innych części roślin (liści, igieł, kory, żywic, skórek owoców)
charakteryzujące się bardzo intensywnym zapachem, oraz
działaniem

Olejki są znane i używane od tysięcy lat
w aromaterapii, pielęgnacji urody i zdrowia

W zależności od surowca z którego są pozyskiwane, działają
m.in. relaksująco, nawilżająco, bakteriobójczo, regenerują
i odmładzają skórę

Olejki eteryczne wnikają poprzez skórę do naszego organizmu,
a następnie docierają do wybranych tkanek oraz nerwów,
stymulując istotne procesy zachodzące w ludzkim ciele
Olejek jaśminowy






Jest otrzymywany w wyniku ekstrakcji kwiatów jaśminu
wonnego (Jasminum grandiflorum) uprawianego w Indiach
Na wysoką cenę olejku jaśminowego wpływa fakt, że do
wyprodukowania 1 kg olejku potrzebna jest 1 tona kwiatów.
Oznacza to, że około 400 małych kwiatów daje 1 kroplę
olejku jaśminowego.
Opóźnia starzenie się skóry
Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe
Działa na skórę zmiękczająco i wygładzająco
Ma właściwości uspokajające i rozluźniające napięcie mięśni.
Jest słynnym afrodyzjakiem
Olejek kocanki włoskiej
Kocanka włoska (Helichrysum Italicum) - to krzew o drobnych
żółtych kwiatach, charakterystyczny dla terenów Europy
(potoczna nazwa kocanki to nieśmiertelnik)
 Kocanka była od kilkuset lat wykorzystywana w medycynie
ludowej w leczeniu zapaleń, kaszlu, gorączki, bólu mięśni
i stawów, w zapaleniu żył, chorobach wątroby i dróg
moczowych oraz w zwalczaniu reakcji alergicznych i leczeniu
astmy

Olejek kocanki włoskiej


W kosmetyce kwiat kocanki spotykany jest przede wszystkim
w formie olejku eterycznego, hydrolatu oraz niezwykle rzadko
w postaci olejowego ekstraktu
Wśród najważniejszych składników olejku eterycznego kocanki
włoskiej należy wymienić octanu nerylu (37%), kurkumeny (14%)
oraz zbalansowany profil diketonów (11%)
Octan nerylu - działa rozkurczowo i przyspiesza gojenie ran
Kurkumeny - cechuje silne działanie przeciwzapalne oraz
zdolność do chelatowania jonów metali odpowiedzialnych
m.in. za procesy tworzenia wolnych rodników
Diketony - to cząsteczki unikalne dla olejku kocanki włoskiej.
Stymulują tkanki do regeneracji, co wykorzystuje się w redukcji
blizn i leczeniu ran
Olejek sandałowy
Olejek sandałowy pozyskiwany jest z Sandałowca Białego
(Santalum Album) – destylacja z parą wodną.
To wiecznie zielone drzewo o mięsistych liściach, porasta
wschodnie rejony Indii.
Jest tam nazywane
drzewem królewskim
 Skład olejku: seskwiterpeny,
borneol, kurkumeny, farnezen
 Posiada balsamiczny, korzenny
zapach

Olejek sandałowy
Zastosowanie:
 Samodzielnie jako perfumy
W kosmetyce do skóry suchej, odwodnionej
i zanieczyszczonej (do 4% gotowego produktu)
 Ma działanie antyseptyczne, jest stosowany przy trądziku,
zapaleniu skóry, łuszczycy, wypryskach, do leczenia ukąszeń
i użądleń, ponadto skłonnościach do grzybic, profilaktycznie
przeciwko infekcjom skóry oraz na pękające naczynia
krwionośne.


Do aromaterapii: ma działanie relaksujące i odprężające
Olejek różany
Olejek różany otrzymywany jest z kwiatów róży damasceńskiej
(Rosa damascena)
 Aby uzyskać 1 kg olejku potrzeba aż 4 tony kwiatów, które
zbierane są raz w roku w godzinach porannych
 Zawiera między innymi geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy
 Różany zapach jest także znanym afrodyzjakiem.
W starożytności róża poświęcona
była bogini miłości Wenus – na jej
płatkach klęczała Kleopatra
gdy uwodziła Antoniusza

Olejek różany
Olejek różany szczególnie ceniony jest ze względu na zbawienny
wpływ na skórę… nawilża, wygładza, łagodzi podrażnienia,
dodaje blasku zmęczonej cerze, uszczelnia naczynia krwionośne
i zmniejsza zaczerwienienia
 Olejek różany pobudza produkcję kolagenu dzięki czemu działa
przeciwzmarszczkowo oraz przyspiesza regenerację naskórka.
 Olejek różany również poprawia pH skóry
 Olejkiem różanym można wzbogacać kosmetyki do pielęgnacji
twarzy i ciała w celu wzmocnienia
ich działania nawilżającego,
łagodzącego i regenerującego.
(na każde 25 ml kosmetyku
dodajemy 5-10 kropli olejku)

Olejek pomarańczowy
Naturalny olejek pomarańczowy otrzymywany przez tłoczenie
na zimno skórek dojrzałych słodkich pomarańczy Citrus
sinensis L. z uprawy ekologicznej
 Szeroko stosowany w aromaterapii ze względu na swe
właściwości uspokajające, harmonizujące i stabilizujące układ
nerwowy

Olejek trawy cytrynowej







Naturalny olejek trawy cytrynowej otrzymywany w procesie
destylacji z parą wodną liści palczatki cytrynowej Cymbopogon
schoenanthus z Gwatemali
Posiada intensywny, jasny cytrusowy zapach
Chętnie wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym
Olejek trawy cytrynowej ma właściwości pobudzające
i odświeżające
Działa antyseptycznie
Poprawia nastrój i samopoczucie
Znosi zmęczenie i energetyzuje
Wykonanie…
Wykonanie:
1. Mieszano bagietką w oddzielnych zlewkach obie fazy
i podgrzano do temp. 70˚C
2. Fazę olejową wlano do fazy wodnej
Wykonanie:
3. Mieszano dwie fazy
używając
homogenizatora
(proces emulgacji)
Emulgacja - proces łączenia dwu
niemieszalnych cieczy, z których żadna
nie może się również rozpuszczać
w drugiej, polegający na rozproszeniu
jednej z nich w drugiej. Odbywa się to
poprzez zmieszanie tych cieczy
z trzecią substancją – emulgatorem,
czego efektem jest osiągnięcie stanu
trwałego zmieszania pod postacią
emulsji.
Niektóre ciecze można również
emulgować bez obecności emulgatora,
metodą bardzo silnego mieszania
i wstrząsania. Tak powstałe emulsje
charakteryzują się jednak mniejszą
trwałością
Wykonanie:

Produkcja kremu w warunkach domowych, czyli co
może zdziałać mikser…
Wykonanie:
4. Po schłodzeniu dodano olejki eteryczne np.:
- 15 kropli olejku pomarańczowego
- 3 kropli olejku trawy cytrynowej
5. Dodano 3 krople ekstraktu roślinnego Neopein
6. Wszystko mieszamy
Jak w warunkach domowych zadbać
o dłonie?
Dłonie spierzchnięte i wysuszone – sok z cytryny, napary
z szałwii i tymianku
 Zima – namoczenie w herbatce rumiankowej, lub podgrzanym
mleku
 Odmrożenia – kąpiele w wywarze z kory dębu

Koło Naukowe „Bioaktywni”

[email protected]
Dziękuję za
uwagę

Podobne dokumenty