olejek pomarańczowy

Komentarze

Transkrypt

olejek pomarańczowy
echo życia
WARTO WIEDZIEĆ
AROMATERAPIA - LECZENIE ZAPACHEM
Naturalny olejek eteryczny pozyskuje się z owoców drzewa słodkiej pomarańczy
(Citrus aurantium var. Dulcis). Drzewo pomarańczowe jest wiecznie zielone i pochodzi z Dalekiego Wschodu, z Chin i Indii. Aromatyczne owoce pomarańczy dotarły do
Europy dopiero w XVI w., jednak ze względu na to, że był to drogi i rzadki surowiec, w
medycynie znalazł tam zastosowanie stosunkowo późno, pod koniec XVII w.
OLEJEK POMARAŃCZOWY
Olejek jest wytwarzany metodą tłoczenia na zimno,
czyli poprzez zwykłe wyciskanie otartej, zewnętrznej
części skórki owocu lub skórki pozostałej po wyciśnięciu soku. Ma intensywny, złotożółty kolor i świeży,
słodki zapach. Dzisiaj olejek należy do najtańszych,
ponieważ jest wytwarzany praktycznie z odpadów,
jakimi są przecież skórki pozostające przy produkcji
soku. Z tego powodu raczej nie bywa fałszowany.
Oprócz charakterystycznego dla olejków cytrusowych działania antyseptycznego, wykazuje bardzo
skuteczne działanie uspokajające, łagodzące nadmierną nerwowość, pomaga myśleć pozytywnie. Działa
stabilizująco i harmonizująco. Zapach olejku pomarańczowego relaksuje i uspokaja. Pomaga uzyskać
pogodny nastrój. Polecany jest szczególnie osobom
nadpobudliwym, niespokojnym i kłótliwym. Olejek
pomarańczowy doskonale nadaje się do aromaterapii nawet w przypadku dzieci, które dobrze tolerują
i lubią zapach pomarańczy. Po pełnym wrażeń dniu
wystarczy skropić kilkoma kropelkami kamyk i postawić go w pokoju dziecka, by łatwiej się uspokoiło i
smacznie spało. Z tego powodu doskonale sprawdza
się przy leczeniu różnego rodzaju depresji, stanów
lękowych, napięć nerwowych, bezsenności. Pomaga
przy spazmach, drgawkach, skurczach mięśni. Jest
jednym z najpopularniejszych olejków stosowanych
na dużą skalę w przemyśle spożywczym jako dodatek do słodyczy i napojów w celu aromatyzacji oraz
także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
Daje ciekawe mieszanki z wieloma olejkami pozyskiwanymi z roślin przyprawowych - cynamonowym,
muszkatołowym, goździkowym, a także z lawendowym. Jest bardzo dobrym olejkiem kąpielowym w
okresie chłodów, jednak należy stosować go w niewielkiej ilości (do czterech kropli na wannę), aby nie
doszło do podrażnień skóry.
oprac. Karol Łyczkowski
29

Podobne dokumenty